Цвеклови резанки от Щурлев ЕООД

Цвеклови резанки

Внос на цвеклови резанки и гранули за селскостопански животни

Захарно цвекло

Захарно цвекло

Ние, от Щурлев ЕООД, се занимаваме с внос на цвеклови резанки в удобни опаковки по 40 кг., които са отличен фураж за преживни и други селскостопански животни.

Цвекловите гранули имат висока енергийност и облагородяват дажбите от нискокачествени груби фуражи.

Цвеклови резанки/ гранули

Цвекловите резанки са в прясно състояние, силажирани или изсушени, са отличен фураж за дойни и други категории преживни животни. За съжаление, производството на захарно цвекло в България намалява, което води до получаването на малко цвеклови резанки и се налага внасянете на този артикул от други държави.

Цвеклови резанки

Цвеклови резанки

При екстракционния процес на цвекловите гранули се отстраняват всички водоразтворими вещества в нарязаното захарно цвекло, от които се получават в крайна сметка захар и меласа. Остатъкът има висока влажност, варираща от 82 до 85%, и съдържа главно сурови влакнини (целулоза), хемицелулоза, пектин, както и малко сурови мазнини, захари и минерални вещества.

Целулозата, хемицелулозата и пектинът не са импрегнирани с лигнин, поради което имат висока смилаемост (72-75%, срещу 40-60% при повечето растителни фуражи). Смилаемите нескорбелни полизахариди са отличен източник на оцетна киселина при храносмилането в търбуха и главен предшественик за синтеза на млечна мазнина във вимето.

Енергийна хранителност на цвекловите гранули

Енергийната хранителност на сухото вещество на цвекловите гранули е много висока и е приблизително равна на зърното на ечемика и пшеницата. При това съдържанието на скорбялата е нулево. Следователно цвекловите резанки са идеален концентриран фураж за дойни животни с висока продуктивност, при които е необходима висока хранителност на сухото вещество на дажбата при малко скорбяла.

Включването на цвеклови гранули в дажбата на животните влияе положително върху съдържанието на мазнини и протеин в млякото.

Това е едностранчив енергиен фураж. Съдържанието на суров протеин в сухото вещество е около 10% (колкото в царевичното зърно, на по-малко от ечемика и пшеницата). Съдържат значително количество калций (около 10 g/kg сухо вещество), но малко фосфор (около 1,3 g/kg сухо вещество). Липсват важните за преживните животни витамини А, D и Е.

Обикновено се дават по 15-25 kg на крава или по 2-4 kg на овца/ коза дневно, но при вземане на мерки за балансиране на дажбите по протеин, минерални вещества и витамини могат да се дават и по-големи количества.

Включването на цвеклови резанки облагородява дажбите с нискокачествени груби фуражи (слама, царевичак, нискокачествено сено и др.) и карбамид и позволява да се получат сравнително добри резултати.

Резанки от захарно цвекло за млечни крави и говеда за угояване

краваРезанките от захарно цвекло имат съдържание на целулоза от около 15-18% и има непрекъснато участие в метаболизма за разлика от нишестето и захарта. Пектините са почти 100%, а усвояването му от организма е около 80%

Също така, чрез употребата на гранули с меласа бива избегнато прекомерното подкиселяване, заради начина на разграждането им.

Гранулите от захарно цвекло са предпочитано допълнение към тревните силажи (особено за говеда с висока вносителност) от много фермери заради високата им енергийност.

Цвеклови гранули за прасета и свине за разплод

Цвеклови гранули са добро допълнение към храната на прасета и свине за разплод, поради свойството им да подобряват храносмилането, особено при едностомашните животни (каквито са свинете ии конете, например).

прасеТе подобряват снабдяването на организма с аминокиселини и пектини. Именно пектините спомагат за образуването на млечнокиселинни бактерии, които, от своя страна, пречат за развитието на щамовете на E-coli.

Тези предимства на цвекловите резанки и гранули, ги правят подходящи за храна и на току-що отбити или млади прасенца.

Не на последно място, месото на животни, хранени с резанки от захарно цвекло е с по-нисък процент на холестерин.

Цвеклови резанки за овце

овцеФермерите, които добавят цвеклови резанки в храната на овцете, които отглеждат, подобряват качеството на основния фураж.

Също така, чрез резанките могат да допълват или да балансират дажбите на животните и по време на паша.

Цвеклови гранули за коне

конЦвекловите гранули за коне обогатяват основната им храна с енергийни източници, разнообразяват фуража и имат щадящо действие върху храносмилателната система.

Съвет към фермерите: За да се предпазят животните от запушвания на устата, резанките трябва да бъдат накиснати във вода поне няколко часа.